A nagy tavaszi tótakarítás!

Kerti tavunkat, ugyan úgy, mint a kert bármely más részét, illő legalább évente kétszer rendbe tennünk, kitisztítanunk és vízcserét végeznünk. Az év során sok vízi élőlényre káros szerves és szervetlen anyag is akkumulálódhat a tó vizében, amely nem csak esztétikailag rontja a tó képét, de a benne élő organizmusoknak az életminőségét is jelentősen befolyásolja. Ha a levegő hőmérséklete már kellemes meleg tavasszal akkor megindul a víz és a talaj felmelegedése is. Ez jóval később történik, így a „tavi élet” és később indul. Ez a csúszás számunkra igen kedvező, mert ekkor elvégezhetjük a vegetációs időszak előtti összes tóápolási tevékenységet.

A tó vízcseréje elsőre drasztikus tevékenységnek tűnik, de 2-3 évente érdemes részleges vagy akár teljes cserét is végeznünk. Egy ilyen hosszú időintervallum alatt a vízben felszaporodhatnak a bomlásnak induló szerves anyagok, az algák, valamint az üledékképződés (iszaposodás) is intenzívebbé válik. Ha maximum 25 m3-es vagy kisebb űrtartalmú tóval rendelkezünk akár teljes vízcserét is végezhetünk. A vízcsere előtt győződjünk meg róla, hogy az összes kiemelhető vízinövényt eltávolítottuk a tóból, és hogy a halak a tó legmélyebb részében tartózkodjanak. Teljes vízcsere esetében egy hordóban, vagy egy felfújható gyerekmedencében is átvészelik a halak ezt a maximum 1 napos tevékenységet.

A víz eltávolítása után, érdemes a bomló szerves anyagoktól, úgymint vízbe hullott ágaktól és levelektől, valamint a felgyülemlett nagy mennyiségű iszaptól egy lapát segítségével megszabadulnunk. A túlzottan bealgásodott köveket vagy merev falú medencefalat mosószer nélkül mossuk le és alaposan dörzsöljük át.

A vízi növények is igényelnek gondozást, ezeket érdemes megritkítani, és ha túl nagyra nőttek pedig szétültetni. Ne felejtsük lemetszeni az elhalt vagy pusztulóban lévő hajtásaikat és egyes fajok kúszó indáit visszaterelni a konténerbe. Vigyázzunk a tavak partján elburjánzó növényeinkre is, és kísérjük folyamatos figyelemmel a tó partjára telepített fásszárúakat. Az ilyen fajok gyökerei, ha túl nagyra nőnek vagy túl közel kerültek elhelyezésre a víz partjához, kárt tehetnek a tófóliában és a merev falú medencét is megrepeszthetik (Bambuszt sose telepítsünk a tó közvetlen közelébe!).

Ha minden tiszta és ápolt, folyamatosan feltölthetjük tavunkat, amelybe később, minimum 3-4 óra elteltével visszaengedhetjük halainkat.poo