Gondolatok a kora tavaszi díszcserjék metszéséről…

A tavasszal virágzó cserjék sajátságos ápolási feladatok elé állítják a kertészeket, ugyanis ezek a többi nyár elején vagy nyáron virágzó fajtól eltérően egyedi gondoskodást igényelnek.

Az általános metszési szempontok az ilyen fajoktól is megkövetelik, hogy megfelelő korú vesszők és ágak alkossák a cserje struktúráját és hogy ezek arányosan jelenjenek meg a növényen, mert ezek hordozzák majd a cserje díszéül szolgáló növényi részeket, úgymint a virágokat, virágzatokat, terméseket. Nem utolsó sorban itt is fontos, hogy az elhalt, felkopaszodott vagy éppen megnyúlt ágakat, továbbá a kórokozók által fertőzött és kártevők által károsított hajtásokat is eltávolítsuk.

Az ilyen fajok sajátossága, hogy ezeket a metszési munkaműveleteket mikor valósítjuk meg. Mindenkori célunk, hogy a díszcserjénk maximális pompájában díszítsen, így erre különösen oda kell figyelnünk. Ha tévesen választjuk meg metszés idejét akár az egész éves látványosságunkról is lemondhatunk, sőt akár a növény több évre kiható károsodását is előidézhetjük.

Különbséget kell tennünk a tavaszi virágzási fajok között, hogy tudjuk mit mikor és miért célszerű metszeni. Ezek alapján megkülönböztethetünk olyan fajokat, amelyek kora tavasszal az első fagyok után közvetlenül virágoznak. Az ilyen díszcserjék még lombfakadásuk előtt virágoznak ellentétben az összes többi fajtól, amelyek később, tavasz derekán vagy végén a lombfakadás után hozzák virágaikat. Az ilyen igen korai cserjék metszési idejének eltolása különös fontosságú.

Melyek ezek a cserjék? Ilyen fajok például az aranyvessző (Forsythia x intermedia), a babarózsa (Prunus triloba Multiplex), a japánbirs (Chaenomeles japonica), a gyöngyvirágcserje (Deutzia scabra), a korai tamariska (Tamarix tetrandra), valamint a barkás fűz (Salix fajok)…stb.

Metszésüknél fontos tudnunk, hogy ezek rügyeiben a virágrügyek differenciálódása már ősszel megtörtént, így lényegében az első kora tavaszi felmelegedéskor csak felnyílnak a rügypikkelyek és elindul a generatív életciklusa a fajnak. Törekedjünk rá, hogy közvetlenül elvirágzás után történjen a metszés és ne várjuk meg, amíg megindul a lombfakadás. Ez ugyanis sok energiát követel, így ha a lombfakadás közepén vagy utána metszünk, a növény legyengülhet, hiszen a hajtások fejlesztése tápanyag és energiaigényes. Mindezen felül a növény csak igen nehezen, vagy egyáltalán nem tudja kialakítani a kedvező arányú vegetatív lombfelületet.

E mellett érdemes figyelnünk rá, hogy mindig hagyjunk fiatal és idős részeket is a cserjén, és megfelelő koronaformát alakítsunk ki, ahol nem túl dúsan, de egyenlő arányban állnak a különböző korú hajtások.forzi