Itt a tavaszi lemosó permetezés ideje!

Elérkezett a permetezés ideje, amikor is megvédhetjük dísz és gyümölcstermő növényeinket a legkorábban támadó kártevőktől és kórokozóktól. Ez a növényvédelmi tevékenység az úgynevezett lemosó permetezés, amely a nevéből fakadóan megtisztítja védeni kívánt növényeink felületét. Ez különösen fontos, hiszen így még rügyfakadás előtt „elcsíphetjük” a telet túlélt kártevőket, mint például a pajzstetvek vagy takácsatkák áttelelt egyedeit és egyéb rovarok tojásait is.

Ne feledjük, ha időben cselekszünk, elkerülhetjük, hogy a későn végzett permetezés megégesse a zsenge, frissen kifakadt rügyekből előbújó lombleveleket, sőt a virágrügyeket is, tehát nincs időnk késlekedni.

Első lépésként érdemes meggyőződnünk az időjárásról, mivel egy kis hanyagsággal, a növényeknek akár kárt is okozhatunk. A permetezést fagymentes időben, és lehetőleg szélcsendben érdemes végeznünk akkor, amikor a levegő hőmérséklete eléri legalább az 5-7°C-ot. Érdemes meggyőződnünk a további napok időjárásáról, hiszen a növényeknek nem kedvez, ha az éjszakai lehűlés következtében a permetlé ráfagy a frissen metszett vesszőkre és ágakra.

A permetezés fő célja, hogy a védendő növény felületéről eltávolítsuk ezeket a károsító faktorokat, ezért ezt a permetezés lemosó permetezésnek nevezzük. A folyamat jellegzetessége, hogy nagy mennyiségű (de nem feltétlenül nagy koncentrációjú) permetszert juttatunk a növényre, mintha lezuhanyoznánk őket, ezért ne hezitáljunk, ha a permetszer csöpög vagy folyik a növény vesszőin, vázágain vagy törzsén, mivel tényleges célunk, hogy a vegyszer minden kéregrepedésbe és sűrűn álló ág közé bejusson.

A munkafolyamathoz feltétlenül öltözzünk be, és próbáljuk betartani a szereken előírt munkavédelmi előírásokat. Különösen fontos, hogy szem előtt tartsuk a munka-egészségügyi és élelmezés-egészségügyi várakozási időt, hogy sem magunkban sem pedig családunkban ne tegyünk kárt.

A szer kiválasztása a növényen jelenlévő kórokozó és/vagy kártevő függvénye. Ha nem ismerjük fel kártevőt vagy a kórokozót, esetleg képleteik nem láthatóak feltétlenül kérjük szakember segítségét, így a feleslegesen vásárolt vegyszert is megspórolhatjuk és az eredmény nélküli munkától is megkímélhetjük magunkat. Lemosó permetezéséhez 3 nagy vegyszercsoport alkalmazható; a réztartalmú szerek, kéntartalmúak, mint például a poliszulfidkén, valamint az ún. olajtartalmú készítményeket (ásványi és növényi olajak). A réztartalmú készítmények jellemzője, hogy alkalmasak a gombás és a baktériumos betegségek pusztítására egyaránt, míg a lisztharmatgombák és egyes ritkább gombafaj ellen a kéntartalmú készítmények a leghatásosabbak. Olajtartalmú készítményeket áttelelt rovarok, azok lárvái, valamint atkák ellen érdemes bevetni.

Mivel az engedélyezett szerek listája évről évre változik, nehéz döntés előtt állunk, ha a célnak legmegfelelőbb vegyszert akarjuk kiválasztani. A permetezés sokszor drága eljárás, de ha megfelelő szakember végzi, megfelelő vegyszerrel, megkímélhet minket a vegetációs időszak további növényvédelmi utómunkáitól vagy az utólagos sok esetben többszörös permetezéstől.

metsz