Néhány gondolat a járófelületek karbantartásáról…

Kiváló tavaszi munka a kerti utak és ösvények rendberakása és szükség szerinti javítása. Az utak burkolata könnyem megsérülhet, hiszen a gyakori használat mellett a fagy is kárt okozhat a burkolóanyag szerkezetében. Nézzük hát sorban a teendőket.

1, Távolítsuk el az útra hajló növényeket, leveles hajtásokat, és egyéb növényi részeket. A tél folyamán lehullott ágakat, lombleveleket is sepregessük össze, hiszen ez a leggyakoribb feladat, amelyet évszaktól függetlenül elvégezhetünk. Emellett tisztítsuk meg a burkolóanyag közötti fugákat. Ez több féle módszerrel is lehetséges. Ha nem elég hatékony a cirokseprű bátran fogjunk gyökérkefét és keféljük ki a részekből a felhalmozódott lombleveleket esetleg a résekben összegyűlt tűleveleket.

2, Szedjük ki a késő őszi, illetve kora tavaszi kelésű egynyári és évelő gyomokat, ezek nemcsak elcsúfítják az utat, de gyökérzetükkel, esetenként tarackjukkal, felfeszítik a burkolatot. Jelenleg, márciusban, még nem tudunk gyomirtó szert alkalmazni az alacsony hőmérséklet és a párás nedves viszonyok miatt (emellett, egyes gyomok fejlődése igencsak lelassul, továbbá nem minden gyom rendelkezik lombbal ebben az időszakban még), így sem perzselő sem felszívódó (szisztemikus) szert nem tudunk alkalmazni.

3, Fontos feladat a térkövezett burkolatok közötti fugahézagok feltöltése. Erre akkor van szükség, ha nem kötő fugával rendelkezik kerti utunk (nem tartalmaz cement alapú kötőanyagot). A fugázó anyagot (homok, finom sóder, kvarchomok…stb.) először egyenlő mértékben apró kupacokban helyezzük el a felületünkön, majd egy cirokseprű segítségével tereljük a hézagokba-fugákba. Ne felejtsük el, ha minden fuga térkő felszínéig kitöltődött, érdemes permetszerűen vízzel bemosnunk azt, így jobban beülepedik és összetömörödik a hézagokban.

4, Ha természetes kő vagy beton útfelületünk van, többször szembesülhetünk algásodással, különösen akkor, ha gyakran pang az úton a víz. Ez akkor történik, ha hibás az út szerkezete vagy nincs a széleken a vízelvezetés megoldva, esetleg nagyon árnyékos az út és lassan szárad fel egy kiadós eső után. Az algát nagynyomású tisztítóval könnyedén leszedhetjük, vagy ha kis felülettel rendelkezünk, egy körömkefével könnyen eltávolíthatjuk. Tartósan azonban csak akkor távolíthatjuk el, ha a melegebb időszak elérkezése után, a fizikai eltávolítást követően, algaölő szerrel átmossuk a felületet.

5, Ritkább esetekben találkozhatunk fa útburkolatokkal is, ezek igen dekoratívak, azonban lerakásuk időigényes, de rendkívüli látványt nyújtanak. Ezek karbantartása előzetesen szinte teljesen megtörtént, ugyanis kulcsfontosságú, hogy lerakásuk előtt gombaölő szerrel kezelve legyenek. A biztonság kedvéért nyár elején, vagy akár évente 2x -3x, érdemes jó alaposan gombaölő szerrel beöntözni. Ezen felül néha felületük algásodhat, amelytől erős drótkefe segítségével tudunk megszabadulni.

Itt az idő, a tavaszra való tekintettel csinosítsuk ki útfelületeinket…patio