Nyári szárazság! Ilyenkor is lehet zöld pázsitom? Igen!

A nyár közeledtével kertünk dísz és haszonnövényei vízutánpótlást igényelhetnek. Hazánk klímája ugyanis kontinentális, ami azt jelenti, hogy a nyár meleg és száraz, a tél pedig igen kemény és hideg. A szárazság elleni egyetlen megoldás hosszútávon az öntözés. Természetesen minden ember igénye más a kertre nézre, de egyben valószínűleg mindenki egyetért: a díszkert egyik legfontosabb eleme a pázsit. Pázsitot öntözés nélkül pedig nem lehet eredményesen fenntartani.

Ebben a bejegyzésben rövid útmutatót szeretnénk adni azkonak, akik nem tudják, kertjükben mire figyeljenek oda a gyep öntözése során.

A pázsit öntözésével megfelelő, párás körülményéket biztosítunk a kis fűcsomóknak, amik víz nélkül igen hamar kiszáradhatnak a nagy hőségben. Az öntözést mindenféleképpen biztosítanunk kell, legalább 3 időpontban egy nap folyamán.

  •  Érdemes a kora reggeli, hajnali órákban egyszer öntözni, kb. 8-10 percet
  • Délben, kora délután is öntözzünk! Sokan azt a tévhitet terjesztik, hogy a nagy melegben a gyep kipusztulhat az öntözéstől. Tapasztalatink szerint ez egyáltalán nem igaz.
  • Az esti órákban is öntözzünk. Fontos megjegyeznünk, hogy ne húzódjon túl későre az utolsó öntözés, mert így a reggeli első öntözésig nem tud kellően felszáradni a fűfelület, ez pedig kedvez a gombás betegségek (pl. lisztharmat) elterjedésének. Ha túl későn öntözünk, a moha is könnyebben terjed el.