Füvesítés talajcserével a III. kerületben, Csillaghegyen

széles

Kertépítés Budapest III. kerületben Csillaghegyen

Kedves megrendelőnk, 2013 tavaszán keresett fel minket azzal a problémával, hogy a kertjében a gyep helyét szinte teljes mértékben átvették a gyomnövények. A terepfelmérés során ritkás gyepfelületet és komoly gyomosodást illetve mohásodást tapasztaltunk. Ha nem ismerjük az okokat, akkor a probléma ismét jelentkezni fog hiába alkalmazunk bármilyen gyepújító eljárást.

A kertben található gyep rossz állapotának okai:

Gyepritkulás

A probléma gyökere valószínűleg az altalajban található. A gyep minőségét két fő tényező befolyásolja: a talaj minősége és az öntözés mértéke. Nagyon fontos hogy a föld vízáteresztő képessége megfelelő legyen, viszont a napos fűfelület mohásodása tömörödött altalajról árulkodik. Ritkuláshoz vezethez az is, ha a gyepet nem nyírjuk elég sűrűn, továbbá a tompa penge által sérült fűszálak is hajlamosak az elhalásra.

Gyomosodás

A gyomok jóbarátja a ritkás gyep. Ha nincs megfelelő gyepfelület akkor szinte lehetetlenné válik a védekezés, mivel a kiírtott gyomok helyébe újra gyomnövény fog lépni. Ezért legfontosabb teendőnk az egységes gyepfelület fenntartása, hogy az ellenállóbb legyen. Ennek alapja a bőséges öntözés, a sűrű fűnyírás, valamint az időnkénti gyepszellőztetés illetve a  gyeptrágyázás. Kisebb kár esetén még hatékonyan védekezhetünk kétszikű gyomirtószer többszöri kijuttatásával, viszont ha nem észleljük időben a bajt, akkor a gyep visszaszorulását már nagyon nehéz megakadályozni s egyre radikálisabb megoldásokkal kell előállnunk.

Mohásodás

Ha egy terület túl nedves vagy túl árnyékos, sajnos elöbb utóbb megkezdődik a mohásodás folyamata. Ennek jeleit a házhoz közeli területeken figyelhetjük meg s itt érdemes is ellenintézkedéseket tenni.

Ennek orvoslására javasoltunk három megoldást. Költségkímélő megoldásként részleges újrafüvesítést javasoltunk az erősen gyomosodott részeken. Második opcióként a teljes gyepfelület kétszikű gyomirtó szeres kezelése, majd felülvetése került az árajánlatba. A választás végül a kert teljes újrafüvesítésére esett, gyepszőnyegfektetéssel. Igaz ez volt a legdrágább megoldás, de cserébe garantált a tökéletesen egészséges gyepfelület s a 100%-os gyommentesség. Mindemellett a munkálatok befejeztével azonnal élvezhető és használható. Mivel a lefektetett gyepszőnyegek három éves edzett gyeptársulásként érkeznek a kertbe, a gyomnövények sokkal nehezebben telepednek meg. Ha még is gyökeret eresztenek, szabad szemmel azonnal észrevehető és könnyen eltávolítható.

Az újrafüvesítés megkezdése előtt a megrendelőnk kérésére mintát vettünk a kert talajából és bevizsgáltattuk. A talajvizsgálatnak köszönhetően megtudtunk a talaj pontos pH értékét, összes só tartalmát, humusz tartalmát, kötöttségét, tápanyagtartalmát (makro- és mikroelemek). Az eredményeket kiértékelve arra a döntésre jutottunk, hogy érdemes egy újabb kiváló minőségű rostált és szerves trágyával kevert földet elteríteni.

A gyepszőnyegfektetés menete:

1. lépés gyomirtás:

Egy terület újrafüvesítének elsõ lépése minden esetben a teljes területet totális gyomírószeres kezelése.  Nem csupán a látható gyomnövények elpusztítása a cél, hanem a felszín közelében lévõ gyommagok csírázóképességének elvesztése is. Egy speciális gyomírószer csoport  alkalmazásával ez elérhetõ (preemergens szerek). A gyomirtás után 10-14 nap várakozási idő szükséges amíg a szer eljut a gyökérrendszerig és elszárítja a növényt.

ingyenes kertfelmérés

2. lépés Rotálás és friss termõföld behordás

A területet 20-30 cm  mélységben átrotáljuk, hogy a jelenlegi gyomos földréteg a mélyebb rétegekbe kerüljön. Ezzel a módszerrel a jelenlegi gyomtársulás teljesen elpusztul. Bizonyos gyomnövények magvai ha elég mélyre kerülnek képtelenek kihajtani, a többi ellen pedig a késöbbiekben szelektív gyomírtószerekkel védekezhetünk. A területet átgerepléyzzük a még megmaradt elszáradt növénymaradványokat, így eltávolíthatjuk és közben egy sík felületet alakítunk ki amire könnyen lefektethetjük a vakondhálót. Mindeközben az öntözőrendszer szórófejeit hozzáigazítottuk a megemelkedett talajszinthez. Ezután megkezdõdhet a frissen rostált termõföld behordása. Tápanyagdús, új földréteghez jut a leendõ gyepfelület. Az új föld alapos elegyengetése, esetleges tisztítása nélkülözhetetlen a gyepszõnyeghez szükséges egyenletes élettér megteremtéséhez. Enélkül egy dimbes dombos kert lesz az eredmény, nem beszélve az új gyep foltokban történõ kiszáradásáról vagy berohadásáról.

földmunkák a kertben

3. lépés vakondháló és Gyepszõnyeg fektetés

Amint a körülmények adottak, elérkezett az idõ a gyepszõnyeg szakszerû lefektetéséhez. Bár egyszerû kirakósnak tûnhet, ez a munkafolyamat is nagy odafigyelést igényel, melynek eredménye: a tökéletes illesztések és a szükséges, biztonságos méretre vágott darabok, amivel ismét a kiszáradást illetve a berohadást gátoljuk. Ha úgy érzi, hogy azonnali, tökéletes eredményt szeretne, cégünk ezt a megoldást ajánlja.  A szakszerûen lehelyezett gyepszõnyeg egy évtizednyi változatlan pompával díszíti a kertjét.  Az egyszeri komolyabb ráfordítás hosszútávon mindenképpen megtérül, hisz a folyamatos fûnyíráson és az idõnkénti gyeptrágyázáson kívül nincs sok teendõnk. A kész gyepfelület a gyomoknak is sokkal hatékonyabban ellenáll.

4. lépés Öntözõrendszer optimalizálása

A kész kert már csak egy kiadós öntözést igényel. A tökéletesség fenntartása érdekében optimalizáljuk az öntözõrendszert, hogy a víz oda kerüljön és annyiszor, ahová és amennyiszer szükséges. A szép gyep egyik kulcsa a precízen beállított öntözõrendszer.

A munka befejeztével az egyes gyepszőnyeg darabok még jól kivehetőek, de ez ne rémisszen meg senkit rendszeres öntözés mellet 1 hét után ezek a vonalak eltűnnek, a gyep szép lassan összenő és egy egybefüggő gyönyörű, teljesen gyommentes és homogén felületet kapunk. Fontos, hogy utolsó lépésként egy beiszapoló öntözést ejtsünk meg, mely során a teljes gyepfelület és az alatta lévő talajréteg is jól átázik. A frissen lerakott gyepszőnyegre természetesen rá lehet menni, de semmiképpen ne engedjük a gyerekeket focizni rajta, mert ilyenkor még könnyen elmozdulhatnak az egyes darabok. Az első fűnyírásig érdemes várni 2 hetet ennyi idő alatt a gyökérzet megnő annyira, hogy rögzülnek a gyepszőnyeg darabok. A fűnyírásnál figyeljünk arra, hogy az első pár alkalommal a gyepszőnyeg darabok fektetési irányára merőlegesen nyírjuk a füvet, később pedig váltogassuk az irányt.

kertépítés gyepszőnyeggel füvesítés eredménye gyepápolás budapesten

A végeredmény önmagáért beszél! Ha egy kertben a gyep állapota hibátlan, akkor az egész kert használata nagyobb élményt nyújt. Öröm kimenni a kertbe akár mezítláb, hogy talpunkkal érezzük saját gyepünk simogató puhaságát, vagy pikniket tartani egy napsütéses délután.

 Miután megépítettük és átadtuk a kertet, minket bíztak meg a gondozásával is. A gyepet heti rendszerességgel nyírjuk ezzel is nagyban hozzájárulunk a gyep gyommentesen tartásához valamint megelőzhető a gyep rothadása.

Tekintse meg a kertgondozásról készült rövid videónkat!

A másik feladatként a terasz előtti és a ház melletti rézsű növény beültetési tervének elkészítését kaptuk. Fontos igény volt, hogy a beültetendő növénykompozíció egész évben mutatós legyen és minél több virágzó évelő vagy cserje legyen köztük. De ne akadályozza a rálátást a kertre.

rézsűbeültetési terv

A rézsű beültetésére elsősorban virágzó évelő növényeket használtunk, mint pl.: Nőszirom, Díszhagyma, Árnyliliom, Kerti tollbuga, Szkimmia. De találhatók benne örökzöld cserjék és törpe növésű fák, mint pl.: Törpefenyő, Cipruska, Bőrlevél, Korallberkenye, Japán babérsom, Babérmeggy. Valamint lombhullató cserjék: Veresgyűrűs és sárgavesszejű som, Törpeorgona. Ezen növények ízléses elhelyezkedése és a ház minimál stílusát követő elrendezésnek köszönhetően egy egész évben mutatós kertrészletet sikerült elérnünk.