Talajjavítás és előkészítés tavasszal.

Itt az új vegetációs időszak, és egyúttal, a tavaly elmaradt talaj előkészítés bepótlósának ideje. Ne késlekedjünk tovább, hiszen a friss veteményeskertünk vagy virágágyásunk növényei számára ezek a tevékenységek nélkülözhetetlenek. Lássuk is mivel javíthatjuk kedvenceink közegét.

Első talán legfontosabb talajösszetevő a humusz, amely az úgynevezett humifikáció során képződik a talajlakó organizmusok segítségével. Ezek részben elbontják a talaj szerves, bomlékony anyagait és humusz makromolekulákat hoznak létre, amelyek lényegében kémiai vegyületek komponensei. A kulcs a bomlás folyamatában rejtőzik, ugyanis a humusz csak részben lebomlott állapotban létezik, ha a szerves anyagok teljesen lebomlanak, akkor a „humuszmolekulák” nem maradnak meg, mert szerkezetük átalakul-továbbfejlődik. Ebből következik, hogy a humusz egy köztes termék, amelyet jó, hogyha folyamatosan tudunk adagolni a növényeknek. Tehát szerves trágya kiváló a növényeknek, mert ez telis tele van humusszal és egyébnövények számára felvehető tápanyaggal. A szerves trágyák nem csak tápanyag utánpótlásra jók, de fontos szerkezetjavítók is. A kötött talajokat lazítják, levegőssé teszik, míg a laza, homokos talajoknak vázszerkezetet biztosítanak és kulcsfontosságú, hogy vízmegkötő kapacitásukat növelik.

Na és vajon mi a helyzet a műtrágyákkal? A műtrágyák tiszta dózisban és szervetlen formában tartalmazzák a tápanyagokat, előnyük, hogy koncentrált mennyiségben tartalmazzák a tápanyagokat, azonban ez hátrányuk is. Gyakran szűk spektrumú tápanyagokat tartalmaznak, gondoljunk csak a gyakran alkalmazott gyeptrágyákra, ahol a NPK (Nitrogén, Foszfor, Kálium) a legnagyobb arányban jelenlévő összetevő. További hátrányuk még, hogy a talaj szerkezetét nem befolyásolják, nem javítják és nem is károsítják, valamint, hogy általában a műtrágyák/szervetlentrágyák kizárólag adott növénycsoport tápanyagellátására szabottak, így pontos adagolást és gondos körültekintést igényelnek.

Amennyiben kiválasztottunk a növényünknek megfelelő tápanyagforrást, nincs más dolgunk, mint kijuttatni azt. Ha ezzel is meglennénk, ne felejtsük jó alaposan beöntözni talajunkat, hogy a növények könnyű szerrel fel tudják venni a tápanyagokat, és hogy a talajjal megfelelően homogenizálódjon. Ez kulcsfontosságú lehet, különösen, ha műtrágyát alkalmazunk, mert a koncentrált tápanyag a növény gyökérzónájában égésszerű károkat okozhat. Fontos még, hogy trágyázás után közvetlenül ne telepítsünk, érdemes várnunk 1-2 hetet a növények beültetéséig.comp