Metsszünk együtt!

Tavaszi metszés
Gyümölcsfák metszése

A tavaszi munkálatok közül a legfontosabb a tavaszi metszés elvégzése. Ezzel elősegítjük, hogy növényeink nedvkeringése beinduljon és hogy új életre kapjanak. Ha gyümölcsössel is rendelkezünk, a metszés talán még fontosabb, mert ezzel az egyszerű megoldással tudjuk a legjobban növelni a gyümölcsfák terméshozamát.

Munkálatok, amiket érdemes elvégezni a biztos terméshozam érdekében:

Fattyúhajtások eltávolítása.
A sebfelületeket kezelni kell a fertőzések ellen. Mindig éles, fertőtlenített metszőollóval dolgozzunk, hogy szép sebfelületet kapjunk.
A hajtásokat mindig tőből távolítsuk el, hogy elkerüljük a csonkok elfertőződését.

Ne ijedjünk meg a fiatalító metszéstől!
Az elszáradt hajtások, vesszők gombás betegségeket hordozhatnak. Távolítsuk el, majd égessük el őket!
Radikálisnak tűnhet, de hosszú távon megtérül. Ideálisabb koronaforma a szedéshez és a nagyobb gyümölcs mennyiség eléréséhez.

Díszfák és díszcseréj metszése

A gyümölcstermő növények mellett a díszcserjék metszését is legtöbb esetben tavasszal végezzük, ám vigyáznunk kell, mert a túl korai metszés elvégzése fagykárral vagy a virágzás elmaradásával járhat. A kora tavasszal virágzó cserjéket virágzás után a később virágzókat pedig kora tavasszal metsszük!

1. Távolítsuk el az elszáradt ágrészeket tövestül, mert a gombás betegségeknek nyújtanak élőhelyet.

2. Vágjuk vissza az elöregedett, a korona belseje felé növő ágrészeket és a vízhajtásokat! Ügyeljünk arra, hogy a cserje koronája mindig kellőképp szellős maradjon! A túlzsúfolt ágrendszer ugyancsak a betegségeknek és kártevőknek nyújt menedéket. Ezen felül kevesebb napfény is jut az alsóbb ágakhoz, amik így könnyen felkopaszodnak.

3. Végezzük el a sarjtömegek ritkítását, csak a legerőteljesebbeket hagyjuk meg, úgy, hogy egyenletes eloszlásban maradjanak a koronában.

Ha egy elöregedett cserjét kívánunk ifjítani, kezdjük a munkát egy általános visszavágással. Ezek után a felesleges, beteg, illetve sérült ágrészeket távolítsuk el. Ne ijedjünk meg attól, ha egy idősebb rész visszavágása fűrészt is igényel! Lehetőleg a tőhöz minél közelebb végezzük az ifjítást, ezzel késztetve a fiatal sarjakat a növekedésre. A díszfák metszése szintén tavasszal történik, de törekedjünk arra, hogy minél kevesebbszer avatkozzunk a természetes növekedés folyamatába.Itt is alapvető szempont az elöregedett, elszáradt ágrészek és a vízhajtások eltávolítása.

A fiatal csemeték koronaalakítását különböző magasságokban végezhetjük el. Így kialakíthatunk tövétől ágas bokorfát, illetve alacsony, vagy magas törzsű sorfát.

1. Ha bokorfát kívánunk nevelni, törekedjünk arra, hogy a törzs elágazása elég fényt kapjon, vagyis a felső koronarész erősen ritkítani kell.

2. A sorfák esetében az első években ügyeljünk arra, hogy a csemetének egy fő sudara legyen, vagyis ne hagyjuk a sudarat elágazni, a gyenge, konkurens sudarakat el kell távolítani tőből. Az oldalágakból az első szinten hagyjunk meg 3-4-et, a következő szinten pedig 2-3-at. A vezér vesszőt a megfelelő állású rügyre vágjuk vissza, hogy a sudár egyenes maradjon.