Az öntözőrendszer indításának fortélyai…

Közeleg a tavasz és ezzel együtt az automata öntözőrendszer ellenőrzése, karbantartása és elindítása is! Ne feledjük, hogy bármilyen vízzel kapcsolatos karbantartási tevékenységet, csak és kizárólag fagymentes időben végezzünk, ha a napi hőmérséklet tartósan 0°C felett marad, de ajánlott inkább a 3-7 °C-ot is megvárni. Figyeljünk továbbá rá, hogy akkor se kezdjünk ilyen tevékenységbe, ha az éjszakai hőmérséklet fagypont alá csökken, hiszen a megfagyó víz a rendszer károsodásához vezethet. Azonban ha az időjárás már lehetővé teszi, lássunk neki a teendőknek.

Első lépésben ellenőrizzük le a rendszer épségét. Járjuk végig az egyes szórófejeket és győződjünk meg róla, hogy nem sérültek, töröttek vagy éppenséggel nem-e lazultak meg. A felületi sérülések könnyen észrevehetőek, ilyen például a magasan álló szórófej repedése-törése, amely gyakran előfordul, ha a gyepbe ágyazott testet megüti a fűnyíró kése vagy éppen kereke. Ha külső sérülést tapasztalunk, feltétlenül jegyezzük fel hol és milyen sérülést látunk, mert ez az alkatrészcserét elősegíti, esetleg meg is spórolja az egész szórófej kicserélését. Ha ilyen jellegű hibát találunk, feltétlen forduljunk szakemberhez, ugyanis a megfelelő eszköz és hozzáértés hiányában végzett házi javítás nem mindig célravezető és későbbi hibás működést, szivárgást és egyéb problémákat is okozhat.

Ha minden épnek tűnik, elkezdhetjük a takarítást. Amennyiben rendszerünk rendelkezik központi szűrővel, ezt kell első lépésben kitisztítanunk. Csavarjuk ki a szűrő házát és folyó vízzel vagy akár szabad kézzel távolítsuk el belőle a fizikai szennyeződéseket. Ne felejtsük, hogy évente egy, maximum két ilyen tisztítást végzünk, így törekedjünk a legtökéletesebb munka elvégzésére.

Ha sikeresen kitisztítottuk a szűrőt (v. szűrőket), valamint minden szórófej szabadon áll (nem lógnak rá növények hajtásai és nem fedi őket őszről megmaradt avar) akkor továbbléphetünk a következő tevékenységekhez. Győződjünk meg róla, hogy a víztelenítéshez használt kézi ürítő csapok zárva legyenek és óvatosan nyissuk ki a főcsapot. Ez a pillanat kritikus, mert hirtelen helyezzük nyomás alá rendszerünket, amely hónapokig pihent és nem volt nyomás alatt, „megfeszült” állapotban, valamint az esetleges természetes talajmozgással együtt tudott mozogni. Célunk, hogy a megnyitott főcsapon keresztül, a víz szép lassan feltöltse a csőhálózatot és kiszorítsa a levegőt. Amennyiben tudjuk önállóan kezelni elektronikus vezérlőberendezésünket itt az ideje zónánként megnyitni a szelepeket.

Ekkor egy ismételt körbesétálással egybekötött ellenőrzésre van szükségünk. Vizsgáljuk meg egyenként a szórófejeket, hogy megfelelően működnek-e. Figyeljük, ahogy a nyomás hatására kiemelkednek, és a megfelelő, a tavaly megszokott szórásképet produkálják. Kisebb korrigálásokra akkor kell sort kerítenünk, ha a szórófej fúvókája eltömődött és/vagy dezintegrált, tehát széteső vagy szabálytalan szórást mutat. Érdemes még ellenőrizni, hogy a fej nem került-e mélyebbre vagy nem dőlt-e meg. Mindenhol járjunk végére, mert ha nem így cselekszünk, akkor tócsák és egyenlőtlenül elosztott vízmennyiség jut ki a növényeinkre.

Utolsó teendőnk közé a csapadék-ellenőrző kitisztítsa és az automata vezérlőegység akkumulátorának cseréje/ellenőrzése tartozik. Mindent tartsunk tisztán, hogy az évsorán elkerüljük a felesleges meghibásodást és a költséges alkatrészcserét. Amennyiben rendszerünk igen komplex (sok zóna, együttesen programozott, vagy akár szivattyúval vagy más berendezéssel kombinált) ajánlott szakember felkérése, hogy megfelelően induljon a tavaszi öntözés.spr