Tél végi metszés és lemosó permetezés

tél végi metszések és permetezés

Február 22. Hónak és fagynak semmi jele. Az idei tél ismét elmúlt hosszú fagyok és térdig érő hó nélkül. Nehéz elhinni, hogy február végén már a korai gyümölcsfák és dísznövényeink kezdenek ébredezni hosszú téli álmukból. Ezt a természet közelében élő emberek is észlelhetik, úgy ahogy a minket megkereső kerttulajdonosok is.

Akik saját kertjükben sétálva látják, hogy a gyümölcsfáik rügyei duzzadnak vagy épp már a rügypattanás után vannak. Ilyenkor eszébe jut mindenkinek, hogy közeleg a tavasz és ideje a tél végi metszéseknek és lemosó permetezéseknek. Sokan keresnek meg minket ezekkel a feladatokkal és mi örömmel vállaljuk, hiszen tudjuk a szívüknek kedves gyümölcsfák egész évi állapotát erősen befolyásolja az, hogyan indul a tavasz. A lemosó permetezés az egyik legjobb megelőző védekezési módszer a fák kérgeiben áttelelő kártevők és kórokozók ellen. Egy jól időzített és megfelelő növény védőszer kombináció alkalmazásával az évközi permetezések számát nagyban csökkenthetjük.
A tél végi fás metszés fontossága:
Rügypattanás előtt érdemes metszeni, mert ilyenkor a rügyek kevésbé sérülékenyek. A levágott nagyobb ágdarabokat mikor lehúzzuk vagy leesnek a fáról a fennmaradó ágrészeken elhelyezkedő rügyeket megsérthetik különösen ha már félig kinyílt vagy teljesen kinyílt virágrügyek találhatóak a fán. Valamint amíg a fákon nincsenek levelek, virágok és gyümölcs kezdemények, a fa lombkoronájának kialakítása sokkal egyszerűbb és átláthatóbb. Valamint a fa, tartalékait hamarabb feléli ha túl sok termővessző és vegetatít hajtásrügy marad rajta és akésöbbiekben az esetleges szélsőséges időjárási viszonyokkal szemben kevésbé lesz ellenálló. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a gyümölcs fánknak a sok éves átlagokat nézve mikorra várható a virágzása. Ehhez segítséget nyújt ez a rövid összefoglaló.

Gyümölcstermő növényeink virágzási ideje:

igen korai virágzású: mogyoró – február

korai virágzású: húsos som, mandula, japánszilva, köszméte, kajszi – március

középkorai virágzású: cseresznye, piros ribiszke, riszméte, fekete ribiszke, őszibarack, európai szilva, meggy, nashi – április

középkésőn virágzó: körte, fekete berkenye, szamóca, alma – április, május

későn virágzó: fekete bodza, dió, homoktövis, áfonya, birs, naspolya, málna – május

igen későn virágzó: rózsa, szeder, gesztenye május vége

A virágzási időpontok tudatában sikeresen tudjuk ütemezni a metszési munkákat. A legjobb ha rügypattanás előtt elvégezzük a metszéseket de ha ez nem sikerül mindenképp a virágzás megkezdése előtt tegyük meg. Mindíg éles eszközökkel dolgozzunk és használjunk sebkezelőt szert a nagyobb vágási felületek kezelésére. A lemosó permetezést a metszést követően végezzük el, nagy lémennyiséggel és csapadékmentes napon.
Tavaszt jelző évelők Metszés utáni kezelésMetszés után mindig kezeljük a sebfelületeket.

 

Tulipán virágzása